8 tipp a zavartalan ünnepekért

8 tipp a zavartalan ünnepekért

Hogy a “békésen” túl gondtalanul és egészséges teljen a most következő, családias időszak, összegyűjtöttem 8 tippet Nektek.

De kezdjük az elején: Nálatok, Anyákánál 🙂

Talán már minden ajándékot elkészítettél, beszereztél és a karácsonyi nagytakarításon is túl vagy. Hogy az ünnepek zökkenőmentes levezényléséhez is legyen még energiád, a következőt javasolom: merülj el egy óriási kád finom, illatos vízben!

Szánj magadra kis időt, kapcsolj ki, pihenj és töltődj fel. Az elmúlt pörgős időszak után add át magad teljesen az ünnepi hangulatnak – mert megérdemled.

Folytassuk a családdal:

Hogy minél tovább megmaradjon ez a békés állapot, megosztok Veled néhány praktikus tanácsot, amivel megelőzheted a jellegzetes karácsonyi gyermekbajokat:

 1. Mindenképp nézzük át az ünnepek előtt a HÁZI PATIKÁT Ami fontos, hogy legyen otthon, azt szerezzük be. A vényköteleseket írassuk fel még időben a gyerekorvossal! És ne csak a csemetékre (és a neki szükséges szerekre) gondoljatok, hanem MAGATOKRA is, valamint szüleitekre, idősebb hozzátartozóitokra!
  • különböző hatóanyagú láz-, és fájdalomcsillapítók (felnőtteknek se árt! A hidegebb időben gyakoribban a becsípődések, reumás panaszok, frontkor a fejfájás…)
  • hányásra-, hasmenésre okosságok (pl. ORS folyadék, Smecta, stb)
  • égésre szerek (a nagy karácsonyi sütés-főzés alatt sajnos megszaporodnak az ilyen háztartási balesetek – kicsiknél, nagyoknál egyaránt. Jól jön a konyhába ilyekor pl. Aloe Verás First spray, de vannak gyógyszertári lehetőségek is),
  • probiotikum (az ünnepi eszem-iszomok előtt/után nem árt amúgy sem…),
  • Köhögésre: köptető a hurutos , és köhögéscsillapító (pl. Izlandi zuzmó nálunk nagyon bejött) a száraz, ugatósra. Vannak ilyen nyalókák, cukrok is – az Adventi kalendáriumba is kerülhet ilyen 😉
  • Orrfolyásra: orrspray, Salvus víz, inhaláló eszköz,
  • Allergiásoknak, krónikus betegeknek a saját gyógyszereikből legyen készlet bőven,
  • Igény szerint vitaminforrás, vitaminos szívószál, gyümölcs,
  • Babásoknak Infacol/Espumisan, BioGaia, anyukának meg citromfű tea 😉
  • stb., stb…
 2. Az ünnepek alatt a sütés-főzésnél extrán VESZÉLYZÓNA A KONYHA: forró sütő, olaj, rotyogó leves, tébláboló kismanók… Legyünk nagyon körültekintőek! Ha bekövetkezik a baj, akkor:
  • 10 percen keresztül hideg vizet folyassunk rá (ez előzi meg az égés mélyebb rétegekbe jutását!)
  • Aloe First spray, vagy egyéb égésre való szer
  • Takarjuk be nem foszló anyaggal
  • Szükség esetén a hőelvonás folytatható, illetve ha orvosi ellátást igényel a seb, akkor ezen a fenti lépések után indulhatunk az ügyeletre. (Érdemes ellenőrizni, hogy épp hol van!)
 3. A téli időszakban kiemelten fontos a MEGELŐZÉS, hogy a vírusok és bacik messzire elkerüljék a családunkat.
  • Menjünk minél többet friss levegőre, és
  • fontos otthon a gyakori szellőztetés.
  • A lakás hőmérsékleténél tartsuk szem előtt, hogy a túl meleg bágyadttá tesz a nappaliban, viszont felületes lesz az alvás a hálóban. A túl hideg viszont csökkenti a nyálkahártyák védekező képességét. Az ideális hőmérséklet egyéni preferenciák szerint eltolódhat, de az általános ajánlás:
   • a nappalira 21°C,
   • hálóban: 18-19°C (kicsiknél egy-két fokkal melegebb)
   • csecsemők fürdetésekor: 24-25°C.
  • Segít, a megfelelő páratartalom:
   • egészséges felnőttnek: 40-60%
   • kisgyermek szobájában: 60-70%
   • A túl alacsony páratartalom tünetei: a nyálkahártyák és a bőr irritációja: száraz, égő, viszkető érzés a bőrön, szemen, szájban, torokban.
   • A túl párás levegő viszont kedvez sok kórokozónak, gombának atkának, és növeli az allergiás megbetegedések kockázatát (pl. háziporatka)
 4. HASZNÁLT ZSEPI azonnal a kukában landoljon. Ne fertőzze össze a széthagyott, elől felejtett zsepi a játékokat, a kedvenc tárgyainkat, minket, családunkat.
 5. Ilyenkor sok vendég fordul meg a háznál. Érkezéskor finoman figyelmeztessük az ALAPOS KÉZMOSÁS őket, amennyiben a találkozás örömében elfelejtették volna 🙂 (A gyakori kézmosás amúgy kiemelten fontos, ha beteg van a háznál, hogy ne fertőzzük tovább egymást. A kizárólag kézfertőtlenítő viszont nem helyettesíti a szappanos kézmosást!)
 6. NASI-BETEGSÉG: A csokimikulás-hegyek, finom sütik, mákos bejgli, húsos ételek székrekedést és hascsikarást okozhatnak a gyermeknél (is). És ha fájdalmas a kakilás, a kicsik inkább visszatartják – ezzel beindul az ördögi kör… Legyen otthon az ünnepek alatt is elég gyümölcs! Ilyenkor bátran elővehetjük a mama szilvalekvárját. Figyeljünk oda arra, hogy például a banán és a répa is fogja a hasat. Érdemes inkább almát és rostosabb, levesebb gyümölcsöket adni ebben az időszakban.
 7. Megfelelő FOLYADÉK BEVITELRŐL gondoskodva szintén segíthetünk a lelassult, elnehezült emésztésen. Lehetőleg ne közvetlen étkezéskor, hogy ne hígítsa fel a gyomorsavat, valamint ne hideget fogyasszunk/kínáljunk. (És ne – csak – alkoholosat 😉
 8. ELLENŐRIZZÜK A GYÓGYSZEREINK LEJÁRATI IDEJÉT! Ami már nem jó, azt gondolkodás nélkül szanáljuk ki! Elvileg a gyógyszertáraknak kéne visszavenni ezeket, de sajnos nem mindegyik fogadja be. Ha nincs lehetőségünk az ott leadásra, a megfelelő óvintézkedés mellett dobjuk ki (becsomagolva), hogy semmiképp ne jusson kíváncsi kezekbe, szájakba… De legjobb olyan patikát, vagy DM-et találni, ahol van erre külön logisztika.

Mit csinálj ha mégis baj történik?

Ha úgy gondolod, hogy könnyebb lehet az életed néhány ésszerű és orvos által alátámasztott tanáccsal, fordulj hozzánk bizalommal!

Hamarosan online is élérhető Egészségre felkéSZÜLŐ kurzus a Heim Pál Gyermekkórház ajánlásával. Gyakorlatiasan szülőknek, szakértőtől: a magabiztosabb kisgyermekes évekért.

Mert mi is anyák vagyunk és tudjuk, hogy Anyaként a tanácstalanságnál, a tehetetlenségnél szinte nincs nehezebb érzés.
Ha szeretnél magabiztosan helyt állni ezen a fronton is, csatlakozz!

Érdekel, hogy mit ajánl a Heim Pál Gyermekkórház MINDEN szülőnek?

Kinyomtatható táblázat LÁZ esetére, hogy átlásd az otthon használható szereket!

Feliratkozás a blogra

Ha mindig időben szeretnél értesülni a legújabb cikkekről, interjúkról, szakmai anyagokról, akkor az email címeddel itt tudsz feliratkozni!

Tetszett? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

További bejegyzések

Érdekel, hogy mit ajánl a Heim Pál Gyermekkórház MINDEN szülőnek?

Kinyomtatható táblázat LÁZ esetére, hogy átlásd az otthon használható szereket!