Hogy miért jár neked is a taps?

Hogy miért jár neked is a taps?

Ez a sztori úgy indult, hogy a férjem a legmegdöbbentőbb pillanatban elkezdett tapsolni… NEKEM!

Nem, nem orvosként, és főként nem korona-kórházban dolgozóként kaptam a tapsot, hanem hirtelen-lett-tanítóként. De kezdjük az elején.

A CoVid-19 miatt tíz hete (sokszor éjjel is) dolgozom a 4 és 7 éves gyermekeim istápolása, itthon tanítása és a háztartás, főzés mellett. Ahogy rajtam kívül rengetegen tették az elmúlt hetekben, az a bizonyos márciusi péntek 13. óta.

Anyák (és tisztelet az apáknak, akik bevállalták) ezrei zsonglőrködnek minden perccel, hogy az eddig sem unalmas napjaikba betuszkolják az otthon tanítást. Kinek mire van lehetősége, eszköze, ideje, illetve kitől mit követel (és mit nyújt) az iskola.

Nálunk adott két gyermek:

– Egy örökmozgó 4 éves mini amazon, aki egy pillanat alatt képes felrobbantani a környezetét. Szó szerint ön-, és közveszélyes 🙂 Nem véletlen hívjuk talajmenti-terminátornak: átmegy – vagy leginkább átesik – mindenen. Mellesleg egy bájos, cserfes szeretetgombóc.
– És egy megfigyelő típus, visszahúzódó 7 éves fiúka, aki éppen elkezdte az iskolát pár hónapja, amikor beütött ez a pitty-putty. (Megjegyzem, ez a pár hónap állami oktatás is elég volt ahhoz, hogy gátlásokkal és félelemmel tele tegye a gyereket…)

Mivel mindketten pont a a bezárások előtt betegeskedtek (és épp lázas-köhögős, kötőhártya gyusziban végződő nyavalyával…), így mi “önszorgalomból” rátettünk pár hetet erre a 10 hetes karanténra már elötte.

Szóval itthon vagyunk 3 hónapja.

Kialakítottunk egy napirendet, amibe bele kell férjen:

  • az elsős gyermeket írni, olvasni, számolni tanítani
  • plusz minden másra is, hisz beadandó, értékelendő házikat kapunk rendszeresen: környezetből, etikából, technikából, énekből, ja és persze rajzolni is mindenhez kell.
  • örökmozgó kiscsoportos kreatív lefoglalása, hogy ne bontsa szét a házat, amíg a naggyal tanulunk
  • főzés 4 éhes szájra, akiknek alsó hangon 3 különböző ízlés preferenciájuk van
  • időnként közös nasi sütés
  • háztartás – sokkal több takarítással, hisz egész nap itthon vagyunk mind a négyen
  • extra fertőtlenítés a vírus miatt, főleg bevásárlások után
  • rendszeres mozgás, hogy a csemeték is le legyenek mozgatva, és mi se guruljunk a karantén végeztével (de gurulunk… éljen a stressz-nasi)
  • hja és a saját munka – főként éjjel, mert napközben nem sok esélyem van rá.

Szóval így szuszakolunk bele 48 órát 24be. 2in1, mint a reklámokban. És közben

néha álmodozva, néha irigykedve nézem a kisebb gyerekes anyukák kreatív alkotásait – legyen az kézműveskedés, saját gyártmányú játék, vagy gasztro csoda.

Nem mindig volt ez pozitív bevallom. Sokszor dühös, haragos, máskor elkeseredett voltam, hogy nekünk erre most esélyünk sincs. Pedig nagyon úgy fest, hogy elvárás lenne az anyuka társadalomtól, hogy mosolyogva szelfizzek az aznapi alkotásaimmal és a fülig vigyor csemetéimmel. Ehelyett mi egész nap igyekszünk utolérni magunkat, megfelelni a számtalan helyről támasztott elvárásoknak (iskola, óvoda, Szülői Munkaközösség, idősebb rokonok, magukra maradt ismerősök, megzuhant barátok, no meg persze a saját család igényei.)

És akkor jön egy szokásosnak induló este: vacsora után fürdeni készülünk, amikor megszólal 19:57-kor a telefonos emlékeztető a tapshoz. Már kicsit rezignáltak vagyunk az utóbbi héten, így bevallom, aznap meg se mozdultam rá.

Ekkor a férjem – aki eddig soha nem tapsolt este 8-kor…-

döbbenten néz rám. Valószínűleg az arcom mindent elárul a testi-lelki “akksim” töltöttségi szintjéről, mert hirtelen veszett tapsolásba kezd.

No, ekkor én néztem rá kérdőn. Mire ő:

Neked tapsolok! Te vagy a Család Hőse! Anya Heroe! KÖSZÖNJÜK ANYA, hogy 10 hete nyomod szakadatlanul! Ma neked tapsolunk mind!

Felderül a gyerekek arca is, és ők is ezerrel csapják össze a tenyerüket az apai ritmust felvéve. Már-már őrületbe hajló rikoltozás, kacagás, és “ANYA, ANYA!” kántálás. Nekem meg csak potyognak a könnyeim, és ilyenkor azt érzem: megérte.

És a következő gondolatom máris az, hogy jár ez a taps MINDEN otthon a gyerekét tanító szülőnek! Igen, Neked is!

Tőlem, a nagyszülőktől, a többi szülőtől, szomszédtól, a tanároktól, és mindenkitől!

Mert TE vagy a Családod Hőse!

Oszd meg a többi otthon tanító szülővel, ha szerinted is szóljon a taps ma értük, értünk! És családtagjaiddal, saját szüleiddel, hogy tudják: MA ÉRTED ZENG 🙂

Older couple in Spain clapping in the window in support of people who fight against the coronavirus

Érdekel, hogy mit ajánl a Heim Pál Gyermekkórház MINDEN szülőnek?

Kinyomtatható táblázat LÁZ esetére, hogy átlásd az otthon használható szereket!

Feliratkozás a blogra

Ha mindig időben szeretnél értesülni a legújabb cikkekről, interjúkról, szakmai anyagokról, akkor az email címeddel itt tudsz feliratkozni!

Tetszett? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

További bejegyzések

Érdekel, hogy mit ajánl a Heim Pál Gyermekkórház MINDEN szülőnek?

Kinyomtatható táblázat LÁZ esetére, hogy átlásd az otthon használható szereket!