Orcsepp vagy orrspray?

Orcsepp vagy orrspray?

Gondolkodtál már azon, hogy mikor alkalmazd az orrcseppetés mikor a sprayt? Pedig nem mindegy! Megkönnyítheted a kis náthás csemete és a saját éltedet is, miközben hatványozottan növelheted a szer hatékonyságát.

Segítünk! És még gazdaságos is lesz 😉

Sűrű, ragadós váladékba, eldugult orrba

nem érdemes cseppenteni, azonnal visszafolyik vagy lecsorog a garatba, ezért a gyermeked utálni fogja a keserű ízét.

Mivel a spray mikroporlasztott, ezért magasra, erőteljesen fel tudod küldeni, megtapad és szétoszlik a felszínen. Később lesz csak íze is, ezért már kevésbé köti e művelethez a csemetéd.

Ha kevert cseppként írják fel, akkor is vehetsz gyógyszertári üveget, amire külön lehet kérni szórófejet. Ez összesen kb. 300 Ft, viszont a hatékonyságát megsokszorozod.

TIPP:

Ilyen gyógyszertárban vett (szórófejes) üvegcsébe tehetsz Salvus vizet, vagy készíthetsz magad is “tengervizet” lényegesen olcsóbban, mint ahogy készen árulják. (Recept lejjebb)

Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek kényelmesebb a játék közben egy pillanatnyi megállás, a két spricc erejéig, amely után folytatódhat a móka.

Szemben a gyermeket a földre/öledbe fektetve lefogni, fejét hátrabillenteni, és rávenni, hogy maradjon is úgy, amíg az előírt csepp mennyiséget belenyomod (esetleg a két orrlyuk közt újratöltöd a pipettát.)

 “Tengervíz” otthon, avagy hogyan készíts sós orrspray-t:

A fiziológiás (avagy izotóniás) oldat 0,9 %-os nátrium-klorid (NaCl , azaz konyhasó) koncentrációjú, tehát 1 liter vízben 9 gramm nátrium-klorid, vagy azzal egyenértékű só található. A testnedvekben, vérben is ez a só-koncentráció jellemző. Otthon azonban nem kell mg pontos mérleg, a sós oldat úgy is hatásos lesz:

Elkészítés: 1 liter vízbe egy csapott evőkanál tengeri sót, vagy 2 dl vízbe egy mokkáskanálnyi jó minőségű sót tegyünk.

A só: nem feltétel a tengeri só, de adjunk a minőségre. Lehet pl. himalájai só. Viszont ne legyen jódozott.)
Víznek legjobb a desztillált, de alaposan felforralt, lehűtött vizet is használhatunk. Csecsemőnek készülő oldat esetén babavízzel is készülhet.
– Bár a sóoldat hűvös helyen akár fél évig is tárolható, nem érdemes egyszerre nagy mennyiséget készíteni.

A fújás/cseppentés után 3-4 percet várjunk, majd a megfelelő (szívó)eszközzel a fellazult váladék könnyen kitakarítható. Utána ismét érdemes egyet-egyet bespriccelni, hogy újranedvesítsük az orrot.

Mire használhatod még?

Ebben az őszi-téli időszakokban (illetve allergia szezonban) a sóoldat használata az egész család számára egyaránt ajánlott. Érdemes vele gargalizálni és inhalálni is, sőt át lehet öblíteni vele az orrot (pröcc) – így még hatásosabb, és segít megelőzni az arcüreggyulladást.

Ha szeretnél egy nap alatt profi lenni az otthoni gyermekápolás téren (is), akkor

ajánlom ezt.

Olvastad az előző blogbejegyzésben, hogy milyen pozíciókban sikeresebb az orrszívás a különböző korosztályoknál? És hogy mikor érdemes orvoshoz vinni a gyerkőcöt? Kövkező bejegyzésben pedig 8 praktikákat találsz a zavartalan ünnepekért.

Érdekel, hogy mit ajánl a Heim Pál Gyermekkórház MINDEN szülőnek?

Kinyomtatható táblázat LÁZ esetére, hogy átlásd az otthon használható szereket!

Feliratkozás a blogra

Ha mindig időben szeretnél értesülni a legújabb cikkekről, interjúkról, szakmai anyagokról, akkor az email címeddel itt tudsz feliratkozni!

Tetszett? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

További bejegyzések

Érdekel, hogy mit ajánl a Heim Pál Gyermekkórház MINDEN szülőnek?

Kinyomtatható táblázat LÁZ esetére, hogy átlásd az otthon használható szereket!