Father helps his sick little girl to blow her nose

Csak egy kis farsangi hapci.. – Tényleg “csak”?

Itt a február, éljen a Farsang!
Igaz, kicsit náthás a csemete, kicsit köhög, vagy tegnap még hányt, de ezt a beöltözős bulit nem lehet kihagyni! Előtte-utána nem ment bölcsibe/oviba, de “csak erre a pár órára” még belefér.

Belefér?

Errősz szól most dr. Balogh Zsuzsanna, zuglói házi gyermekorvos írása:

Előző bejegyzésem a stressz kreatív levezetéséről szólt szülőknek, most viszont visszaevezünk a gyerkőcökre és téli nyavajáikra.

„CSUPÁN KICSIT FOLYIK AZ ORRA, NYUGODTAN MEHET BÖLCSIBE/OVIBA” – ISMERŐS?

A reklámokból (is) tudjuk, hogy legalább 200 féle vírus okozza az őszi-téli időszak kellemetlen tüneteit, amit köznapian megfázásnak nevezünk. Meghűlés is lehet az alapja, de sokkal gyakrabb a cseppfertőzés útján a légutakba került kórokozók miatt kialakult vizes, orrdugulós, tüsszögős együttes.

Az első jelek: orrhangon beszél, szörcsög, tüsszög a gyerekünk, a nyálkahártya duzzanata miatt nem kap levegőt, nem tud elaludni, átaludni. Ilyenkor a váladék megfelelő kifújása/ kiszívása a legfontosabb, mert ezzel megelőzhetjük a tartalom besűrűsödését, és a szövődmények kialakulását, mint pl. fülkürt hurut, középfül-, illetve idővel arcüreggyulladás, légcső-, és hörgőhurut.

MINDENNAPOS KÉRDÉS: MIKOR KELL/SZABAD SZÍVNI A CSECSEMŐ, KISGYEREK ORRÁT?

Sok féle válasz olvasható erről a neten, de gondoljunk bele egy pillanatra: hányszor fújunk orrot, amikor mi vagyunk „megfázva”? Így már adja magát: ahányszor tele van, nem kap levegőt, zavarja az evésben, alvásban a szegény dáthást.

Otthoni praktikák

 • sós vizes orrmosás,
 • Salvus vizes orrspray,
 • Nasopax/ Nasivin (orrszívás/fújás után),
 • száraz meleg,
 • megfelelő folyadék pótlás,
 • lámpázás (infra vagy Bioptron),
 • illóolajos légzéstisztító balzsamok melyek biztosíthatják a légutak átjárhatóságát,
 • citromot ne forró teába tegyünk, mert a C-vitamin hőérzékeny,
 • ne feledkezzünk meg a rendszeres és alapos kézmosásról, gyakori szellőztetésről!

Népi gyógymódok közül is lehet szemezni:

 • Kakukkfüves, illetve mentolos fürdő (ellenőrizzük a ráírt korhatárt!),
 • fokhagyma, gyömbér(tea), méz (szintén kortól függően),
 • hársfavirág tea, kakukkfű tea,
 • sóval vagy illatos gyógynövényekkel töltött párnalap.

Ha az orrváladék színe, állaga, esetleg szaga megváltozik, akkor a felülfertőződés – a baktériumok betelepedése – miatt nyákos, gennyes lehet. Jellemzően sűrűbb, ragacsosabb, az korábbi átlátszó-vizes után.

Ilyenkor háziorvosi, vagy fülészeti vizsgálat szükséges. Minél hosszabb ideje tart a nátha, annál nagyobb az esély a szövődmények kialakulására és annál hosszabb a gyógyulás ideje.

Februárban csökkennek a tartalékaink, immunrendszerünk kissé gyengül, zárt térben rendkívül gyakori a tüsszögés-köhögés a gyerek közösségekben.

NAGY KELEPCE: „CSAK ARRA A FÉL ÓRÁRA HADD MEHESSEN BE AZ OVIBA A KISFIAM, AMÍG FELVONUL A RÉGEN VÁRT SZUPER JELMEZBEN!”

Ugyanez érvényes a Mikulás, karácsonyi és hasonló nagyobb ünnepségekre, fotózásokra is…

Ilyenkor érdemes szem előtt tartanunk, hogy általában lényegesen betegebben, hurutosabban kerül haza a kórokozók csereberélése után.

(Csaknem) teljesen gyógyultan érdemes ismét közösségbe engedni csemeténket, hogy ne kezdődjön elölről az egész betegség. Tudjuk, nehéz ezt megoldani a dolgozó szülőknek – de érdemes.

Hiszen ahogyan eleink mondták: január-február és itt a nyár.

Csak még egy kicsit figyeljünk egymásra és náthás gyerekeinkre.

 

Ha Te is Egészségre felkéSZÜLŐ szeretnél lenni, akkor íme egy átfogó kurzus, ahol egy nap alatt több évnyi tudást, tapasztalatot kapsz!

Barátnőd, rokonod babát vár? Valentín napi kedvezményes lehetőség (akár ajándékba is) az első Szülés UTÁNra felkészítő!

Iratkozz fel a blog értesítőre!

Kapcsolódó cikkek

Orcsepp vagy orrspray?

Gondolkodtál már azon, hogy mikor alkalmazd az orrcseppet és mikor a sprayt? Pedig nem mindegy! Megkönnyítheted a kis náthás csemete és a saját éltedet is, miközben hatványozottan növelheted a szer hatékonyságát. Segítünk! És még gazdaságos is lesz 😉

8 tipp a zavartalan ünnepekért

Hogy a “békésen” túl gondtalanul és egészséges teljen a most következő, családias időszak, összegyűjtöttem 8 tippet Nektek. Hogyan készülhetsz Anyaként? És hogyan óvhatod meg családod az ilyenkor tipikus gondoktól (fertőzések, csoki túlevés, konyhai balesetek és házipatika)? Íme néhány gyakorlatias tipp.

Válaszok

Hozzászólások lezárva.