Easter eggs and brushes on dark background

Húsvéti (tév)hitek és praktikák

A farsang utáni, húsvét előtti időszakot, márciust a régiek kikelet havának, tavaszelő-, vagy nagyböjt havának nevezték – hiszen a húsvét előtti nagyböjt legnagyobb része erre a hónapra esik.

A késő téli, kora tavaszi időszakra jelentősen csökkenhetnek energia és vitamin tartalékaink, ami többek közt tavaszi fáradtságformájában mutatkozik.

Miket tehetünk ez ellen? Készülj fel a húsvétra tudatosan! Mit-miért-hogyan praktikák, (tév)hitek és tippek.

Előző bejegyzésem a farsangi időszakról és téli baci-űzésről szólt, most pedig a húsvéti készülődéshez adunk tudás-alapú segítséget. Hozd ki a legtöbbet a kikelet havából!

TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN

  • D-vitamin szükségletünk természetes pótlására legjobb a napsütésben, friss levegőn tett rendszeres családi séta. Figyeljük azonban az UV surgárzás erősségét, és ha kell, használjunk fényvédő krémet!
  • Pihentető, elegendő idejű alvásra van szükségünk.
  • Ilyenkor még inkább indokolt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt a friss gyümölcsök, zöldségfélék fogyasztása (alma, mandarin, savanyúkáposzta, hagyma, sütőtök, jégsaláták, kígyóuborka stb.)

Nem véletlen hogy a téli ínségesebb idő, a “böjt” után a húsvéti asztalra bőségesen kerül majd húsféle, tojás, zöldség.

MELYIKET HOGYAN FOGYASSZUK, KÍNÁLJUK?

TOJÁS-tudás

  • HÉJ: A tojások héját főzés, feltörést előtt ajánlott alaposan megmosni, mivel hasmenést (is) okozó baktériumok (Salmonella, Campylobacter stb) lehetnek rajta. A csak vízzel lelögybölés azonban több kárt okozhat, mint hasznot, mivel így feloldjuk a héjra tapadt piszkot, ami a vízzel könnyen belecsöpöghet a tálkánkba. Tehát a gondos tisztítás után töröljük meg papírtörlővel és utána törjük csak fel.
  • FEHÉRJE: Mivel a tehéntej feherje után a tojás a leggyakoribb allergén tápanyag, a tojásfehérjével készült finomságok kínálásakor is körültekintőnek kell lennünk. Ünnepekkor az ínycsiklandó csemegéknél se felejtsük el, hogy a babapiskóta(!), madártej, kelt tészták, húsvéti kalács, püspökkenyér is tartalmaz ilyen allergént!
  • A csecsemők táplálásában a főtt tojássárgája 10 hónapos kor után, a jól denaturált, megfőzött fehérje 1 éves kor után javasolt. (NEM lágytojás, és nem “recegő” rántotta, vagy majonéz.)

HÚSvét

A húsvéti asztal fő fogása a füstölt sonka, tarja stb. Csecsemőknek, kisdedeknek és idősebb rokonoknak is nehezen emészthető ételek ezek, könnyen hasfájást, hasmenést (vagy épp székrekedést) okozhatnak.

Megfelelő folyadék bevitel, növényi rostban gazdag étrend segíthet ezen, valamint puffadás esetén Espumisan, vagy Infacol csepp/tabletta.

Olajos magvak

…és az ezek felhasználásával készült ételek, desszertek 1 éves kor alatt nem ajánlottak – diós, mákos sütiknél is legyünk résen! Félrenyelés veszélye miatt a püspökkenyeret ismét ki kell emelni.

Locsolkodás

A fiúk adjanak arra, hogy mivel öntözik meg a lányokat. A lejárt, vagy nem véletlen nem használt “kölni” a hervadozó hölgyeknek sem esik jól. A locsolóvíz nevében is hordozza eredetét, valamint a legkézenfekvőbb, sőt, legegészségesebb megoldást: a vizet.

Ha szeretnénk, ezt illatosíthatjuk pár csepp illóolajjal. Gyógyszertárakban kétszáz forintból vehetünk hozzá kis üveget, pumpás szórófejjel.

A lányok pedig arra figyeljenek, hogy mivel viszonozzák a fiúknak: nagyobb gyerekek, tinédzserek esetében nem lehet eléggé kiemelni és elégszer elmondani, hogy a locsoló fiúnak NEM a pálinka, vagy a bor a jutalma, hanem festett tojás, sütemény, üdítő, csoki nyuszi.

Ez utóbbiból is a jó minőségű csokoládé, nem a tejbevonó masszából készült, emésztőrendszert károsító fajta!

(Tarka) Barka

Bár a hónap elején az időjárás még igen változékony, a tavasz azért itt kopogtat, és a barkás növények már szórják virágporukat. Ehhez kapcsolódik a húsvéti barkaszentelés szokása.

Azok a családok, ahol pollenallergia előfordul(hat), inkább csak az utcán csodálják meg a tavasz jelképét, és ne vigyék be a lakásba a barkát.

SZÉP NAPOKAT, TAVASZELŐ HAVÁT AZUTÁN PEDIG BÉKÉS HÚSVÉTOT! REMÉLEM, SÁNDOR-JÓZSEF-BENEDEK TÉNYLEG ZSÁKBAN HOZZÁK MAJD A MELEGET!

További hasznos, egészségmegőrző praktikák, valamint a megelőzésről és kezelésről nélkülözhetetlen összefoglaló március 24-én az Egészségre felkéSZÜLŐ workshopon. Egy nap, a családért.

Iratkozz fel a blog értesítőre!

Kapcsolódó cikkek

Orcsepp vagy orrspray?

Gondolkodtál már azon, hogy mikor alkalmazd az orrcseppet és mikor a sprayt? Pedig nem mindegy! Megkönnyítheted a kis náthás csemete és a saját éltedet is, miközben hatványozottan növelheted a szer hatékonyságát. Segítünk! És még gazdaságos is lesz 😉

8 tipp a zavartalan ünnepekért

Hogy a “békésen” túl gondtalanul és egészséges teljen a most következő, családias időszak, összegyűjtöttem 8 tippet Nektek. Hogyan készülhetsz Anyaként? És hogyan óvhatod meg családod az ilyenkor tipikus gondoktól (fertőzések, csoki túlevés, konyhai balesetek és házipatika)? Íme néhány gyakorlatias tipp.