Doctor giving pill to little patient with teddy bear lying on bed in hospital

Köhög, tüsszög, náthás a gyerekem

Főleg a közösségbe kerüléstől kezdve szinte minden napos ez a helyzet – amely az enyhe vizes orrfolyástól a nehézlégzésig mindenféle tünettel járhat.

 

Mikor fordulj orvoshoz?

Szülőként azt kell tudni eldönteni, az otthoni kezelés után mikor kell orvosi segítséghez folyamodni. Jó lenne, ha nem csak hasraütéssel döntenéd ezt el?

Segítünk!

Fontos kiemelni, hogy minden tünet együttes kialakulásának van egy időfaktora. Ha egy fél órája dugul az orr, vagy egyszer mértünk 38,0 fokot, az nem elég a szakembernek sem egy diagnózis felállításához.

Legyünk türelmesek a jelenségekhez, 24 óra elteltével már látható, mi lesz ebből. (Természetesen az akkudt helyzetekre ez nem vonatkozik.)

 

Mit tehetsz otthon?

A szabad légutak biztosítása a születés pillanatától alapvető – a váladék kitakarítása a csecsemőkortól szükséges. Az első években, amíg meg nem tanulja rendesen kifújni az orrát a kicsi, addig marad az orrszívás.

A porszívóra köthető verzió bár először ijesztőnek tűnhet szülőnek, de hatékonyságát mutatja, hogy megjelenése óta drasztikusan csökkent a komolyabb felszúrással végződő fülgyulladásos csemeték száma.

Viszont nem mindegy, hogy mikor, hányszor, milyen pozícióban, és hogyan is csináljuk!

 

Mikor, hogyan?

– A nagyon csápolós, ellenkezős időszakban és babáknál:

Nekünk bevált a két comb közé vett kis buksi, úgy, hogy a lábunk egy irányba mutat. Tehát én terpeszben ülök, a gyerkőc pedig a lábaim közt fekszik, fejjel felém. Így a lábaimmal egyszerre (és finoman) tudom “lefogni” a kis polip végtagjait, közben pedig szabad marad mindkét kezem a művelethez.

– Az együttműködőbb korszakokban:

Az ölembe ültettem őket, és először az alvós állatkának szívtuk ki az orrát, (esetleg az enyémet…), majd az aktuálisan beteg gyerkőcét. Természetesen a megfelelő elő-, és utójátékkal, úgy mint beszélgetés, érintés, megnyugtatás, és persze orrspray.

– Nagyobbaknak, bátraknak:

Önnállóbb csemeték már próbálkozhatnak maguknak szívni. Azért mindig felügyelet, finom irányítás mellett történjen ez, mert a nem megfelelő szögből szívás nagy szívás… ugyanis ha a nyálkahártyára irányítjuk az orrszit, akkor azt szárítja ki (ami rendkívül kellemetlen érzés), és ráadásul a trutyi se jön ki…

 

És hogy mit-hogyan is kell fújni, szívni?

Ezekről olvashatsz a következő bejegyzésben 🙂

 

 –> Szeretnéd megtanulni, hogy mit figyelj és mit mivel kezelhetsz otthon, hatékonyan? Akkor itt a helyed!

 

Iratkozz fel a blog értesítőre!

Kapcsolódó cikkek

Orcsepp vagy orrspray?

Gondolkodtál már azon, hogy mikor alkalmazd az orrcseppet és mikor a sprayt? Pedig nem mindegy! Megkönnyítheted a kis náthás csemete és a saját éltedet is, miközben hatványozottan növelheted a szer hatékonyságát. Segítünk! És még gazdaságos is lesz 😉

Válaszok

Hozzászólások lezárva.