Küldetésünk

Miért (Fami)Lián?

Mert a család olyan, mint a liánok:  az összecsavarodó szárak együtt erősek, szívósak – mint a Família tagjai, amikor összetartanak.

Ugyanakkor hajlékonyak, flexibilisek maradnak – akárcsak a Családtagok, ha mindenkinek meg van a saját szerepe és a harmónia. Így együtt
bárhova eljutnak.

Ezt a harmóniát segítjük létrejönni és megtartani szakértő gárdánkkal, a FamiLián Családtámasszal.

Miért érdemes követni minket?

Bár orvosok és szakértők vagyunk, emellett több gyermekes Anyák is.

Végigmentünk mindazokon, amiken Te valószínűleg mostanában, vagy amik még előtted állhatnak. Elkövettünk jó néhány „tipikus első gyerekes hibát”, sok mindent kipróbáltunk, elolvastunk és máshogy csináltunk már a másodiknál – például jobban hallgattunk az ösztöneinkre és kevésbé engedtünk a külső elvárásoknak.

Kaptuk a tanácsokat, ha kértük, ha nem. A legjobbat szeretnénk a gyermekeinknek mind, de elég nehéz a mai világban megtalálni ezt.

Milyen jó lett volna, ha akkor egy megbízható ember fogja a kezünket és végigvezet ezen az útvesztőn!

Könyvek, fórumok, védőnők, rokonok, barátnők tudása szerteágazó (és sokszor ellentmondó…), de ezeket mi már végigjártuk helyetted.

Rengeteg felesleges kerülőt tettünk, mire rátaláltuk, mit hogyan kezeljünk – legyen az egy kényes helyzet, vagy betegség.

Kisgyermekes kihívásokra felkéSZÜLŐ kurzusok

Ebben segítünk neked!

Térképet adunk a kezedbe, és megtanítunk tájékozódni a lehetőségek között.

Lerövidítheted a tanulást, a saját porontyodon való kísérletezés helyett tudatos szülőként TE dönthetsz. Jól. Nem csak szeretettel próbálkozva, hanem tudatosan, jól csinálva:

  • idejében felismerni a problémákat és megfelelően kezelni,
  • megtanulni, miket és hogyan tudsz otthon biztonságosan, helyesen ellátni (így csökkentve a rendelésekre feleslegesen szánt időt és pénzt),
  • mikor kell szakemberhez fordulni – ezzel elkerülve egy komolyabb nyavaját, szövődményt, vagy sürgősségi ellátást,
  • megelőzni a tipikus otthoni baleseteket, vagy ha már bekövetkeztek, akkor azonnal ellátni az érintettet,
  • és akár életet menteni – többféleképp. Tudtad például, hogy az első 10-30 percben kapott ellátás fontosabb lehet, mint az utána következő órák? Mit csinálsz, amíg nem ér ki a mentő, ha jogosan riaszt a légzésfigyelő, vagy félrenyelt valaki? Mosogató tablettát lenyel a kicsi, vagy hirtelen összeesik a nagyi? Talán tanultad egy részüket a jogosítvány elsajátításakor, de emlékszel még rájuk?

Így könnyíthetjük meg a várandós és kisgyermekes (esetleg unokázós) éveket neked az ingyenesen letölthető anyagainkkal és a bloggal, amiben sok hasznos tippet, szakértők által jóváhagyott praktikákat és más hasznos infókat találsz.

Tanfolyamunkat pedig azoknak állítottuk össze, akik szeretnének magabiztosan és bizonyítottan jól eljárni a mindennapokban, betegségben, balesetben, vagy más nehéz helyzetben.

Evidence based (bizonyítékon alapuló) gyógymódokat és naprakész, hiteles tudást adunk át közéretően, valamint felhívjuk a figyelmed az apró betűs részekre és lehetőségekre, amiket más nem hangoztat. A részleteket itt találod!

Olvasd el jó elindulási alapot szolgáló tipp-gyűjteményünket és a többi, ingyenesen elérhető anyagunkat!

Török-Kaló Judit

A FAMILIÁN MEGALAPÍTÓJA, FŐSZERVEZŐ, GYERMEKÁGYAS SEGÍTŐ

VÉGZETTSÉGEK és INDÍTTATÁS:
Kezdhetném a szokásos módon, hogy 2001-ben érettségiztem Budapesten a Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban, majd 2006-ban diplomáztam a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátói és Idegenforgalmi karán… – viszont itt most nem ez a lényeg.

2019. novemberétől “papírosan” is gyermekágyas segítő lettem. De mi vezetett idáig?

Szüleim, nagyszüleim körében sok az orvos, az egészségügyis, illetve a más, egészséges életmóddal kapcsolatos pályát választó ember – így gyerekkoromtól belenevelődtem az egészséges életmódba 🙂 Megismertem az orvosi/kórházi oldalt és az alternatív lehetőségeket; tanultam a régiekből és közben nyitottan figyeltem az új irányzatok alakulását. Az internet térhódításával ez egyszerre vált könnyebbé – és nehezebbé is, hiszen rengeteg lett az önjelölt “szakértő”, és hirtelen mindenki tudta a tutit. 

A hitelesség azóta elengedhetetlen igény nálam. “Szerintem”-ek helyett megbízható, hiteles forrásra támaszkodom: minden témában az abban illetékestől. 

Gyermeket tervezve, várva, majd nevelve ez még fontosabb, hiszen egy kis új életről kell gondoskodni a sajátunkén túl. A felelősség sokszorozódik, és vele a nyomás, a bizonytalanság, kérdések, kétségek. 

ANYASÁG:
– 2012-ben született a fiam császármetszéssel (aki most elsős, így a CoVid-19 karantén alatt gyakorlatilag én tanítottam írni-olvasni, számolni).
– 2016-ban pedig a lányom, természetes úton (sikeres vbac).
Mindketten kb. másfél évig igény szerint szopiztak, hordoztam őket, rengeteget bújtunk, játszottunk, kapcsolódtunk. Saját tapasztalat is, hogy c
sodás időszak a kisgyerekes lét – rengeteg kihívással.

HOGY JÖTT AZ EGÉSZ FAMILIÁN?
Fiam a több hónapig tartó hasfájósság után borzasztó nehezen fogzott, ami azt jelenti, hogy két éves koráig alig aludtam (éjjelente 8-15x felkelt). A teljes palettát kipróbáltuk: gélek, krémek, borostyán nyaklánc, homeo, már tényleg csak a pálinkás kenyér maradt ki. A járással, kismotorozással pedig testközelbe kerültek a tipikus otthoni balesetek, pl. tövestől kitört a metszőfoga. Újabb szakirodalom kutatás online, offline, magánorvosokhoz járás. Az oviba kerülés pedig elhozta a legkeményebb diót: betegség, betegség hátán.

2016-ban megszületett (sikeres vbac) lánykám, aki mintegy multiplikátor, sokszorozta a fiam által oviból hazahozott kórságokat. Orvostól orvosig jártunk, forumoktól cikkekig elolvastam mindent, sok leírtat kipróbáltam, de többségüket hasztalanul, vagy durva mellékhatások árán.

Mivel nem akartam kísérleti nyuszit csinálni a gyermekeimből, idővel rá kellett ébedjek, hogy az összes helytálló info begyűjtése, mérlegelése nem egy emberes munka, főként nem laikusnak. Megismertem a körzeti szakrendelőket, magánorvosok sorát, kórházak ellátását, bloggerek hozzáállását.

Négy év aktív tudományos-kutakodás után villant belém, hogy mennyit segített volna, ha már az elején valaki kézen fog és feltárja a nehézségeket, lehetőségeket szisztematikusan. Ha egy csokorban, pár óra alatt megkapom azt a tudást, amit mások csak évek alatt gyűjtenek össze többé-kevésbé, ráadásul megkérdőjelezhető hitelességgel, temérdek pénzt és időt beleölve – mindezt gyakran a gyermek kárára…

Hiszen nagyjából ugyanazok a mérföldkövek jelzik az utunkat, miért kellene a felesleges kacskaringókat, kitérőket mindenkinek egyesével bejárnia? Így született a Család leszünk- Időutazás várandós pároknak és Egészségre fekléSZÜLŐ kurzusok.

Dr. Balogh Zsuzsanna

CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKGYÓGYÁSZ, TANFOLYAMI ELŐADÓ

6 éves koromban karácsonyra kaptam egy orvosi táskát, amivel gyógyítgattam a babáimat. Ekkor már eldőlt, hogy gyerekgyógyász kell legyek,   ehhez a mániámhoz ragaszkodtam is.

  • Az I. István Gimnáziumban érettségiztem, aztán I.sz. Gyerekklinika laboratóriumában dolgoztam asszisztensként 2 évig. 36 éve diplomáztam a SOTE-n, 30 éve vagyok szakorvos.
  • Dolgoztam koraszülött osztályon a Váci Kórházban, a PIC utókezelőjében a Rókus kórházban, 2 évig iskolaorvosként 14-24 éves fiatalokkal.
  • Most már 22. éve vagyok házi gyermekorvos Zuglóban.
  • Mindezzel együtt a leginkább a csecsemő – kisdedgyógyászat a számomra kardinális terület, hiszen az alapozás, a megelőzés, az egészségnevelés itt valósítható meg.  

Fantasztikus érzés, amikor valamikori páciensem a saját bébijét hozza hozzám, hogy segítsek őt is egészségesen felnevelni.

Nekem is van 3 gyerekem, nagyfiam 33, kisebbik 29, lányom pedig 28 éves. 

Kívánok mindenkinek ilyen szép, egészséges és sikeres, az életben jól boldoguló gyermekeket, mint az enyémek. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani használható tanácsokkal.

Dr. Andrási Katalin Judit

GYERMEKORVOS

1998-ban végeztem a Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban.

Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán folytattam, ahol 2004-ben diplomáztam. Ekkortól dolgozom a Heim Pál Gyermekkórházkülönböző osztályain, először rezidensként, majd szakorvosjelöltként. Többek között ügyeleti tevékenységet is folytattam. 

2008-tól 2014-ig két leányom született, velük voltam otthon. 2014-től kezdve a Heim Pál kórház sürgősségi osztályán  munkálkodom, ahol most főként a ügyeleten találkozhattok velem.

Ezen kívül 41 Gyermekotthon egyészségügyi ellátását viszem néhány kollégámmal, így több száz csemete egészségi állapotát követem nyomon. 2016-ban szakvizsgáztam, kiválóan megfelelt eredménnyel.

Azóta is Heim Pál kórház orvosainak sorát gazdagítom, folyamatosan továbbképezve magam, kiváltképp az Evidence Based (Bizonyíték Alapú) orvoslás terén. Hitvallásom, hogy segítsek az Anyukáknak megfelelően felismerni a betegségek első tüneteit, és megmutatni, mikor mi a teendő. Valamint amennyire lehet, kivédeni a baleseteket, illetve felkészülni a kezelésére, ha mégis bekövetkezik.

Kiemelkedően fontosnak tartom a Szülők szerepét: ők ismerik legjobban a gyermeküket, így ők vehetik észre legkorábban az első gyanús jeleket, majd tehetik a legtöbbet értük, a saját otthonukban.

Bár szeretettel fogadunk minden kis pácienst a kórházban, jó volna, ha a tanfolyam által csökkenne azon apróságok száma, akik elkerülhették volna a Sürgősségi Osztályt, ha időben helyes kezelést kapnak.

Pattantyús-Ábrahám Ágnes

GYÓGYTORNÁSZ, KINEZIO TAPE TERAPEUTA

2005-ben végeztem az Eötvös József Gimnáziumban, 2010-ben pedig a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán gyógytornász-fizioterapeuta képesítést szereztem. Másfél évet dolgoztam az Országos Onkológiai Intézetben, majd az Országos Sportegészségügyi Intézetben lettem gyógytornász, ahonnan jelenleg GYED-en vagyok.

 

A mozgás szeretete már 4 éves korom óta tart, amikor is szüleim beírattak művészi tornára, valószínű ez is befolyásolta pályaválasztásomat. Mindig is szerettem a kisbabákat, gyerekeket – 2 gyermekes anyuka vagyok –, mégis a szakmámban a felnőttek kezelését választottam.

Kismamaként, szülőként hajlamosak vagyunk magunkat kissé elhanyagolni, és minden gondolatunkat a leendő vagy épp meglévő gyermekünknek szentelni. Fontosnak tartom – a gyerekek egészsége mellett -, a kismamák testi (és lelki) felkészülését a szülésre, az édesanyák különböző mozgásszervi problémáinak megelőzését, illetve a már kialakult tartáshibák, fájdalmak csökkentését, hogy ne „rokkanjanak” bele a csodaszép és élménydús kisgyermekes évekbe.

Egy kis mozgás senkinek sem árt…! Sőt: használ!