Török-Kaló Judit

A FamiLián megalapítója, főszervező, gyermekágyas segítő

Végzettségek és indíttatás

Kezdhetném a szokásos módon, hogy 2001-ben érettségiztem Budapesten a Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban, majd 2006-ban diplomáztam a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátói és Idegenforgalmi karán… – viszont itt most nem ez a lényeg.

2019. novemberétől “papírosan” is gyermekágyas segítő lettem. De mi vezetett idáig?

Szüleim, nagyszüleim körében sok az orvos, az egészségügyis, illetve a más, egészséges életmóddal kapcsolatos pályát választó ember – így gyerekkoromtól belenevelődtem az egészséges életmódba 🙂 Megismertem az orvosi/kórházi oldalt és az alternatív lehetőségeket; tanultam a régiekből és közben nyitottan figyeltem az új irányzatok alakulását. Az internet térhódításával ez egyszerre vált könnyebbé – és nehezebbé is, hiszen rengeteg lett az önjelölt “szakértő”, és hirtelen mindenki tudta a tutit. 

hitelesség azóta elengedhetetlen igény nálam. “Szerintem”-ek helyett megbízható, hiteles forrásra támaszkodom: minden témában az abban illetékestől. 

Gyermeket tervezve, várva, majd nevelve ez még fontosabb, hiszen egy kis új életről kell gondoskodni a sajátunkén túl. A felelősség sokszorozódik, és vele a nyomás, a bizonytalanság, kérdések, kétségek. 

Anyaság

  • 2012-ben született a fiam császármetszéssel (aki most elsős, így a CoVid-19 karantén alatt gyakorlatilag én tanítottam írni-olvasni, számolni).
  • 2016-ban pedig a lányom, természetes úton (sikeres vbac).
  • Mindketten kb. másfél évig igény szerint szopiztak, hordoztam őket, rengeteget bújtunk, játszottunk, kapcsolódtunk. Saját tapasztalat is, hogy csodás időszak a kisgyerekes lét – rengeteg kihívással.

Hogy jött az egész FamiLián?

Fiam a több hónapig tartó hasfájósság után borzasztó nehezen fogzott, ami azt jelenti, hogy két éves koráig alig aludtam (éjjelente 8-15x felkelt). A teljes palettát kipróbáltuk: gélek, krémek, borostyán nyaklánc, homeo, már tényleg csak a pálinkás kenyér maradt ki. A járással, kismotorozással pedig testközelbe kerültek a tipikus otthoni balesetek, pl. tövestől kitört a metszőfoga. Újabb szakirodalom kutatás online, offline, magánorvosokhoz járás. Az oviba kerülés pedig elhozta a legkeményebb diót: betegség, betegség hátán.

2016-ban megszületett (sikeres vbac) lánykám, aki mintegy multiplikátor, sokszorozta a fiam által oviból hazahozott kórságokat. Orvostól orvosig jártunk, forumoktól cikkekig elolvastam mindent, sok leírtat kipróbáltam, de többségüket hasztalanul, vagy durva mellékhatások árán.

Mivel nem akartam kísérleti nyuszit csinálni a gyermekeimből, idővel rá kellett ébedjek, hogy az összes helytálló info begyűjtése, mérlegelése nem egy emberes munka, főként nem laikusnak. Megismertem a körzeti szakrendelőket, magánorvosok sorát, kórházak ellátását, bloggerek hozzáállását.

Négy év aktív tudományos-kutakodás után villant belém, hogy mennyit segített volna, ha már az elején valaki kézen fog és feltárja a nehézségeket, lehetőségeket szisztematikusan. Ha egy csokorban, pár óra alatt megkapom azt a tudást, amit mások csak évek alatt gyűjtenek össze többé-kevésbé, ráadásul megkérdőjelezhető hitelességgel, temérdek pénzt és időt beleölve – mindezt gyakran a gyermek kárára…

Hiszen nagyjából ugyanazok a mérföldkövek jelzik az utunkat, miért kellene a felesleges kacskaringókat, kitérőket mindenkinek egyesével bejárnia? Így született a Család leszünk- Időutazás várandós pároknak és Egészségre fekléSZÜLŐ kurzusok.